İstanbul Resimleri
Faruk Cimok benim en sevdiğim Türk ressamların başında gelir. Kendine has biraz da nostaljik İstanbul betimlemelerine bayılırım.
Onun tablolarında resmettiği İstanbul, olması gereken, hemen hepimizin hayalindeki o ‘nezih‘ İstanbul gibi gelir bana hep.
Ya da eskilerin ballandıra ballandıra anlattığı hani o Beyoğlu‘nun Beyoğlu olduğu yıllardaki İstanbul… Biraz geçmiş, biraz gerçek, biraz hayal…
Faruk Cimok Kimdir?
1956 Hatay – Reyhanlı doğumlu Faruk Cimok. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü mezunu.
1979‘da okuldan mezun olduğu günden günümüze kadar 20’nin üzerinde sergi ile sevenleriyle buluşmuş. Bugün de çalışmalarına Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve kendi atölyesinde devam ediyor.
Sanat hayatının ilk yıllarında daha ziyade Çukurova tabloları çizmiş. Pamuk işçilerini, doğduğu toprakları resmetmiş.
İstanbul‘a yerleştikten sonra ise resimlerindeki baş roller değişmiş. İçinde yaşadığı, gözlemlediği, hissettiği mekanları ve temas ettiği insanları çizmeyi tercih etmiş ünlü ressam.
Faruk Cimok Tabloları
Genellikle figüratif resimler çiziyor Faruk Cimok. İstanbul’un eski semtlerine, tarihi mekanlarına yer veriyor tablolarında sık sık. Beyoğlu, Taksim, Ortaköy, Çiçek Pasajı, Adalar…
Ama onları asla insansız, cansız bırakmıyor. Kuru kuru manzara resmi çizmiyor bir başka deyişle. Sohbet eden, koşuşturan, alışverişten dönen, çayını kahvesini yudumlayan insanlar ya da en azından hayvanlar…
Bakana adeta göz kırpan parlak sarılar ve kırmızılar da ressamın imzası niteliğinde diyebiliriz.
Resmettiği akşam vakti de olsa, yağmurlu, kapalı bir gün de olsa, resmin bir yerinde patlayan, kasvetli havayı kıran parlak bir renk kullanıyor genellikle.
Ressamın hemen her tablosunda öne çıkan özelliklerinden biri de güvercinler. Zaten sık sık kullandığı güvercinler nedeniyle adı kuşçu ressama çıkmış.
Benim bir de Faruk Cimok resimlerinde en sevdiğim özelliklerden biri kadınlar. Işıl ışıl tertemiz giyimli, modern görünümlü ve genellikle şapkalı kadınlar…
Ressam görkemli günlerini geride bırakan eski İstanbul hanımefendilerinin hikayelerini dinlemekten zevk aldığını da belirtiyor zaten.
Faruk Cimok‘un diğer eserleri için kendi Internet sitesine bu linkten ulaşabilirsiniz.
Bu yazıyı beğendiyseniz Sanat bölümüne göz atmak isteyebilirsiniz.