Parmakları Onun Fırçası
Irıs Scott, fırça ya da spatula gibi araçlardan faydalanmadan eserlerini yalnızca parmaklarını kullanarak yaratıyor. Parmakla yağlı boya fikriyle biraz da tesadüfen buluşan sanatçı şimdi bu tekniğin en önde gelen isimlerinden birisi.
Irıs Scott Kimdir?
Genç ressam 1984 Amerika doğumlu. Seattle‘a yakın mesafede bir çiftlikte dünyaya gelmiş. Adı, Yunan mitolojisindeki gök kuşağı tanrıçası Irıs’ten geliyor.
“Annem ve babam birer hippi!” diyor gülümseyerek. “Annem evde piyano dersleri vererek ve bahçıvanlık yaparak , babam ise özel sipariş dolaplar üreterek ev ekonomisine katkıda bulunurdu.” diye ekliyor.
Çocukluğunun hayvanlarla iç içe, yazları yalın ayak kırlarda, yağmurlu havalarda ise odasında kütüphaneden aldığı kitaplarla nasıl resim yapılır öğrenmeye çalışarak geçtiğini belirtiyor.
Neden Bu Teknik?
Bu teknikle tanışmasını aslında tembelliğine borçlu olduğunu söylüyor.
“Taiwan‘da yaşadığım dönemde, sarı çiçeklerden oluşan bir tablo çiziyordum ve bitmek üzereydi. Tabloyu bir an önce bitirmek istiyordum ama hava çok nemli ve sıcaktı ve önce fırçalarımın temizlenmesi gerekiyordu. Ben de kalan kısımları parmak uçlarımı kullanarak bitirdim. Her şey böyle başladı ve sonra fırça kullanmayı tamamen bıraktım.” diyor.
Washington State Üniversitesi, Güzel Sanatlar bölümü mezunu olan Iris scott, parmakla yağlı boya tekniğinin yeni bir sanat akımı haline geldiğinin altını çiziyor.
İşin en önemli kısmının daima pratik yapmak olduğunu belirten ressam, hafta sonları düzenlediği atölye çalışmalarıyla bu işin inceliklerini meraklılarıyla da paylaşıyor.
En etkilendiği ressamların ise Klimt, Picasso ve Van Gogh olduğunu belirtiyor.
Parmakla Yağlı Boya
Iris Scott çalışmaların en etkileyici yanlarından biri de kuşkusuz kullandığı canlı, parlak renkler ve parmak darbeleriyle yarattığı enerjik, umut dolu hava.
Parmakla yağlı boya nasıl yapılıyor görmek isteyenler için Iris Scott’ın videolarından birini paylaşıyorum.
Daha kapsamlı inceleme yapmak isteyenler;
★ Sanatçının resmi internet sitesine bu linkten ,
★ Instagram sayfasına ise bu linkten ulaşabilirler.
Bu yazıyı beğendiyseniz Sanat bölümüne göz atmak isteyebilirsiniz.