Salonlarımıza Feng Shui Dokunuşu
Feng Shui uygulamalarında salon ve oturma odaları oldukça önemlidir. Çünkü hem sosyalleştiğimiz, hem de dinlendiğimiz ve boş zamanlarımızı değerlendirdiğimiz mekanlardır.
Dolayısıyla her iki işlevi de göz önünde bulundurularak dekore edilmeli, düzenlenmelidir.
Adım Adım Feng Shui
Salon ve oturma odalarımız için eşya seçerken veya var olan eşyalarımızı konumlandırırken amaç, Feng Shui genelinde olduğu gibi, yaşam enerjisi olarak tabir edilen Chi’nin odamıza yeteri kadar girebilmesini ve içeride tıkanmadan, ne çok hızlı ne de yavaş, dengeli bir şekilde hareket edebilmesini sağlamaktır.
#1. Kanepeler:
⦿ Kanepenizi yerleştirirken kapıdan mümkün olduğunca uzak bir alan seçin.
⦿ Kapıya arkası dönük bir şekilde ya da kapının hemen karşısına yerleştirmeyin.
⦿ Kanepenizi duvar önüne konumlandırın. Eğer duvar önünde koyamayacaksanız, arkasına bir konsol yerleştirin. Güven hissi yaratmak açısından bu önemlidir.
⦿ Duvarla kanepeniz arasında bir kaç santimlik bir nefes alma payı bırakın.
⦿ Enerji akışına engel olmamak adına altı kapalı kanepeler yerine ayaklı modeller tercih edebilirsiniz. Eğer mekanınız küçükse bu daha büyük ve ferah görünmesine de yardımcı olacaktır.
⦿ Kanepenizin konforlu olmasına özen gösterin. Hem sizin hem konuklarınızın rahat hissetmesi önemlidir.
#2. Tekli Koltuk ve Berjerler:
⦿ Koltuk ve berjerlerinizi kanepenizin çok uzağına yerleştirmeyin. Yakın ve samimi, aile üyeleriniz ve konuklarınızla göz teması kurabileceğiniz bir düzende konumlandırın.
⦿ Yine kanepede olduğu gibi kapıya arkası dönük bir şekilde ya da kapının hemen karşısına yerleştirmeyin.
⦿ Eğer kapıya arkası dönük şekilde koymak durumundaysanız, koltuk ve berjerlerinizin baktığı yöne bir ayna yerleştirerek arkalarını görmelerini sağlayabilirsiniz.
#3. Orta Sehpası:
⦿ Orta sehpanızı köşeli modeller yerine yuvarlak hatlı olanlardan tercih edin. Böylelikle hiç kimse sivri köşeler karşısında kalıp kendisini tehdit altında hissetmez.
⦿ Orta sehpası olarak puf da tercih edebilirsiniz. Bu seçim çocuklarınızın da ortak yaşam alanında rahatça oynamasına ve hareket etmesine izin verecektir.
#4. Yemek Masası:
⦿ Salon ya da oturma odanızdaki yemek masalarında, sandalyelerin arka kısmında yeterince alan bıraktığınıza emin olun. Aksi halde özellikle duvar tarafında oturanlar kendilerini kapana kısılmış gibi hissedebilirler.
⦿ Hem sandalyelerin arka kısımlarını hem de odanın genelini yürüyerek kontrol edebilirsiniz. Siz rahat hareket edebiliyorsanız enerji de rahatlıkla dolaşabiliyor demektir. Akışı bloke eden fazla eşyalardan kurtulun. Müsait başka bir odaya alın ya da ihtiyacı olanlara verin.
⦿ Masa ve sandalye seçerken mekanınıza uygun parçalar seçmeye özen gösterin. Hem sayı hem de ebat olarak düşündüğünüz alana rahatlıkla sığacaklarından emin olun.
⦿ İhtiyacınız olandan fazla sayıda parça almayın. Bunu önlemenin yollarından biri de mobilyaları takım olarak almaktan kaçınmak olabilir.
#5. Aynalar:
⦿ Aynalar hem enerjiyi hem de ışığı yaymak açısından salonda ve oturma odalarında kullanılabilecek iyi aksesuarlardandır.
⦿ Yarattığı illüzyon sayesinde salon ve oturma odalarınızı olduklarından daha ferah ve büyük gösterebilirler.
⦿ Yansıttıkları mekan güzel bir görüntüye sahip olduğunda, onun hoş etkisini tekrarlamış olurlar.
#6. Hava akışı, gün ışığı ve enerji:
⦿ Salon ve oturma odalarınızı düzenli olarak havalandırın. Odaya temiz hava girişi önemlidir.
⦿ Odanıza pencereden yeterince gün ışığı girmesi de önemlidir. Işık önemli bir enerji kaynağıdır.
⦿ Odanız az ışık alıyorsa, cam önünde kullanacağınız bir kristal sayesinde Chi’yi arttırabilirsiniz.
⦿ Gündüz perdelerinizi sıkı sıkı kapatmak yerine, gün ışığının içeri girmesine izin veren ince tüller kullanın.
⦿ Odanızın güzel bir manzarası varsa, fazla perde kullanarak bunu bloke etmeyin. Yarattığı olumlu etkiden adeta bir tablo gibi faydalanın.
⦿ Odanız kötü bir yere bakıyor ise ya da karşı komşuyla çok iç içe hissetmenize neden oluyorsa yine çok kalın olmayan açık renkli perdelerle araya sınır koyun.
#7. Bitkiler:
⦿ Bitkiler plastik dahi olsalar Feng Shui’de güçlü bir enerji kaynağı olarak kabul edilirler.
⦿ Sivri yapraklı, dikenli bitkiler yerine daha yumuşak ve yuvarlak hatlı bitki ve çiçekleri tercih edin.
⦿ Kuru çiçek Feng Shui’de iyi bir şey olarak kabul edilmez. Etrafına kötü enerji verdiği düşünülür.
Aynı mantıkla çiçeklerinizin bakımını iyi yapıp üzerindeki kurumuş çiçeklerin temizliğini aksatmamanız gerekir.
⦿ Enerjiyi dengede tutmak Feng Shui anlayışında önemlidir. Bitki ve çiçeklerin birer enerji kaynağı olduklarını göz önünde bulundurursak sayılarını abartmamakta fayda vardır.
⦿ Eğer evinize taze çiçekler almaktan ve bunları vazoda sergilemekten hoşlanıyorsanız bunları da solmaya başladıklarında hemen değiştirmelisiniz.
#8. Aydınlatma:
⦿ Odanızın aydınlatması oldukça önemlidir. Işık en önemli enerji kaynaklarından biridir.
⦿ Tek bir noktaya odaklı, büyük parça aydınlatmalar yerine ışığı odanın geneline yayın. Bunu tavan aydınlatmasının yanı sıra lambader ve abajur kullanarak sağlayabilirsiniz.
⦿ Kristal ışığı ve enerjiyi dağıttığından aynı zamanda kötü enerjiyi de hapsetme gücü olduğuna inanıldığından (tabii zevkinize de uyarsa) kristal avize kullanabilirsiniz.
⦿ Işık düğmesini loşluk ayarı olanlardan seçin. Böylece dinlenmek istediğinizde parlaklığını azaltabilirsiniz.
⦿ Ampul alırken de yumuşak tonlu, sıcak bir renkte olmasına dikkat edin.
#9. Aksesuarlar:
⦿ Feng Shui’de fazla eşya ve aksesuarlardan arınmak genel bir kuraldır. Salon ve oturma odası dekorasyonunda da bu genel prensip unutulmamalıdır.
⦿ Belirli büyüklüğün altındaki aksesuarların yoğun olarak kullanılması dağınıklık ve kalabalıklık hissi verir. Vazgeçemediğiniz küçük dekoratif eşyaları raf gibi, kitaplık gibi bir alanda toplu olarak sergilemek odanın geneline yaymaktan daha iyidir.
⦿ Hoş anısı olan, güzel şeyler çağırıştıran objeleri, manevi değeri olan objeleri dekorasyonda tercih edin.
⦿ Salon ve oturma odaları ortak kullanım alanları olduğundan hoş anılar canlandıran, mutlu aile resimlerinizi dekorasyonda kullanabilirsiniz. Tabi yine sayılarını abartmamak koşuluyla
#10. Renk Seçimi, Elementler ve Bagua Haritası :
Renk ve element konusu biraz detaylı ve oldukça önemli.
O yüzden sona bıraktım ve daha anlaşılabilir olması açısından ayrı bir sayfada, tek başına işlemeye karar verdim.
Yine de temel olarak bilmemiz gerekenlere kısaca değineyim:
⦿ Feng Shui ‘de 5 element vardır: Ağaç, toprak, metal, su ve ateş.
⦿ Bu elementlerin hayatımızda temsil ettiği farklı özellikler ve kuvvetli oldukları pusula yönleri vardır.
⦿ Her elementin birbiriyle etkileşimi farklıdır. Bazı elementler birbiriyle uyum içindedir hatta birbirlerini beslerler. Fakat bazı elementler zıt özelliktedir ve bir arada kullanılmaları önerilmez.
⦿ Her elementin temsili rengi, şekli ve materyali farklıdır.
⦿ Elementler arası denge sağlamak, doğru elementi ve rengi doğru köşede kullanmak için de evimizin Bagua haritasını çıkarmak önemlidir.
Elementler hakkında detaylı bilgi almak için sizi bu sayfaya davet ediyorum.