Dikiş Makinesi Kullanarak Sanat
Avusturalyalı genç sanatçı Meredith Woolnough dikiş makinesi kullanarak harika sanat eserleri yaratıyor. Geliştirdiği farklı teknik onu diğer oya sanatçılarından ayırıyor.
Çalışmalarındaki detaylar öyle inanılmaz bir ustalıkla işlenmiş ki makro lens ile çekilmiş doğa fotoğraflarına bakıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz kendinizi resmen.
Meredith Woolnough Kimdir?
85 doğumlu sanatçı güzel sanatlar eğitimi almış fakat sanatını icra etmeye hemen başlamamış, başlayamamış.
“Çocukluktan beri bir şeyler çizmeye ve üretmeye o kadar meyilliydim ki üniversitede sanat okumak çok doğal geldi. Fakat bir çok arkadaşım gibi ben de mezun olduktan sonra finansal kaygılarla öğretmen olmaya karar verdim ve uzun bir süre lisede güzel sanatlar, tekstil ve dizayn öğretmenliği yaptım.” diyor.
Oya sanatının ve sergilerinin kariyerinin daha sonraki dönemlerinde geldiğinin altını çiziyor.
Hem (Avusturalya) New Castle’ın sahil kısmında yaşıyor olmasının hem de dalış tutkusunun sanatı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu belirtiyor Meredith Woolnough.
Doğanın kırılgan ama bir o kadar da göz alıcı güzelliğini yansıtmaya çalışırken figür olarak genellikle mercan kayalıkları, su altı bitkileri ve deniz kabuklarını tercih etmesinin de bundan kaynaklandığını söylüyor.
Yapraklar ve çiçekler de sanatçının üzerinde çalışmayı sevdiği şekiller arasında yer alıyor. Sık sık çıktığı uzun doğa yürüyüşlerinde etrafını dikkatle incelemeyi alışkanlık haline getirdiğini bunun da bitkilerdeki doku ve damar detaylarını yakalarken kendisine çok yardım ettiğini vurguluyor.
Oya Sanatı
Meredith Woolnough’un nasıl bir teknik kullandığından da kısaca bahsedeyim. Yaratmak istediği figürü kumaş üzerine çizdikten sonra başlıyor dikiş makinesinde renkli ipliklerle işlemeye.
Yalnız kullandığı ve üzerine işleme yaptığı kumaş bildiğiniz kumaşlardan değil, suda çözülen yani suyla temas ettiğinde eriyerek kaybolan bir kumaş.
Böylece kumaştan kurtulduğunda elinde salt işleme kısmı kalıyor ve bunları derinliği olan, kutu biçimindeki çerçevelere yerleştiriyor.
Yerleştirirken de zemine sıfır koymuyorum arada incecik bir pay bırakıyorum ki bir gölge oyunu oluşsun ve üç boyut hissi pekişsin diyor.
Bazen de minik heykeller olarak tasarlıyor çalışmalarını.
Kaynak: X-Ray Magazine l Issue 64
Meredith Woolnough’nun çalışmalarını daha detaylı bir şekilde incelemek isterseniz kendi İnternet sitesine bu linkten ulaşabilirsiniz.
Bu yazıyı beğendiyseniz Yaratıcı Sanat bölümüne göz atmak isteyebilirsiniz.