Kendileri De En Az İçindekiler Kadar Değerli
En eski ve şaşaalı olanlarından, en modern ve fütüristik olanlarına kadar, hem kitap hem de mimari sevdalılarının mutlaka görmesi gereken dünyanın en güzel kütüphaneleri…
Dünyanın En Güzel Kütüphaneleri
#1. Juristische Bibliothek :
Almanya’nın Münih kentinde yer alan bu göz kamaştırıcı hukuk kütüphanesinin geçmişi 1840lı yıllara kadar uzanıyor.
Tasarımı Georg von Hauberrisser’a ait olan kütüphane 10 metreyi bulan yüksek tavanları ve Art Nouveau tarzdaki döner merdiveni ile dikkat çekiyor.
#2. Mafra Kraliyet Sarayı Kütüphanesi :
Manuel Caetano de Sousa tarafından 1771 yılında Rokoko tarzda inşa edilen sarayın en ihtişamlı bölümlerinden biri olan kütüphane, Portekiz’in Mafra kentinde yer alıyor.
Kulağa şehir efsanesi gibi gelse de, tarihi 1400’lere kadar uzanan nadir kitapları zararlı böceklerden gece kütüphaneye salınan yarasalar koruyor.
#3. Stockholm Halk Kütüphanesi :
İsveç’in başkenti Stockholm‘da bulunan ve mimar Erik Gunnar Asplund tarafından tasarlanan kütüphanenin kuruluş tarihi 1920’lere dayanıyor.
Açılışına Prens Eugen’in de katıldığı ülkenin ilk halk kütüphanesi olan yapı 2 milyonun üzerinde kitaba ev sahipliği yapıyor.
#4. Trinity Kolej Kütüphanesi :
İrlanda’nın en büyüklerinden biri olan ve Dublin şehrinde yer alan kütüphanenin tarihi 1590’lara kadar uzanıyor.
İrlanda’daki yayıncıların tüm yayınlarının bir kopyasını bu kütüphaneye ücretsiz olarak yatırmaları gerekiyor.
#5. Admont Manastırı Kütüphanesi :
Avusturya’nın Styria eyaletinde yer alan ve dünyanın en büyük manastır kütüphanesi olan Barok yapının tarihi 1760’lara kadar uzanıyor.
Josef Hueber tarafından tasarlanan ve yüksek tavanları fresklerle bezenmiş olan kütüphane değerli el yazmalarına ev sahipliği yapıyor.
#6. El Escorial Manastırı Kütüphanesi :
İspanya’nın Madrid kentine 45 dakika uzaklıkta olan ve Kral 2. Felipe tarafından yaptırılan manastır kütüphanesinin tarihi 16. yüzyıla kadar uzanıyor.
Juan de Herrera tarafından tasarlanan ve tavanları rengarenk fresklerle süslenmiş olan kütüphanede bir çok Arapça el yazması da bulunuyor.
#7. Finlandiya Milli Kütüphanesi :
Finlandiya’nın Helsinki şehrinde yer alan ve ülkenin milli mirasına ev sahipliği yapan kütüphanenin oluşumu 1640’lara kadar uzanıyor.
Eski kısımları Carl Ludvig Engel, daha yeni kısımları ise Gustaf Nyström tarafından tasarlanan kütüphane 3 milyon kitaba ev sahipliği yapıyor.
#8. George Peabody Kütüphanesi :
Edmund George Lind tarafından tasarlanan ve 1878 yılında açılan bu göz alıcı araştırma kütüphanesi A.B.D’nin Baltimore şehrinde yer alıyor.
Cam tavanı ve ferforje balkonları ile dikkat çeken Néo-Grec tarzdaki yapı 19 metrelik yüksek tavanlarıyla da göz dolduruyor.
#9. Vasconcelos Kütüphanesi :
Alberto Kalach tarafından tasarlanan ve 2006 yılında açılan kütüphane Meksika’nın başkenti Meksiko City‘de bulunuyor.
Dev bir balina iskeleti ile ziyaretçilerini karşılayan ve mega kütüphane olarak da anılan yapı adını politikacı, yazar ve filozof José Vasconcelos’tan alıyor.
#10. Strahov Manastırı Kütüphanesi :
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da bulunan ve tavanları fresklerle bezeli bu göz alıcı kütüphane kompleks yapıdaki manastırın Teoloji Holünde yer alıyor.
Başrahip Jeroným Hirnheim tarafından 1679’da yaptırılan tarihi kütüphane değerli el yazmalarına ev sahipliği yapıyor.
#11. Tianjin Binhai Kütüphanesi :
Çin’in kuzeyinde Tiençin şehrinde yer alan ve Göz adıyla da anılan kütüphane 1 milyon 200bin kadar kitap barındırıyor.
Hollanda merkezli mimarlık firması MVRDV tarafından tasarlanan ve 2017 yılında açılan yapı toplam 5 kattan oluşuyor.
#12. Duke Humfrey Kütüphanesi :
Kütüphanenin tarihi 1400’lü yıllara kadar dayansa da reform dönemi, Katolizmin izlerini silmek adına ağır şekilde tahrip edildiği için 1600’lerde yeniden inşa ediliyor.
İngiltere’nin Oxford Üniversitesi‘ne ait Bodleian Kütüphanesi’nin bir parçası olan bu okuma odası, Duke Humfrey’in ölümünde üniversiteye bağışladığı kitapları barındırmak için kuruluyor.
#13. Portekiz Kraliyet Okuma Salonu :
350.000’e yakın kitapla, Portekiz dışındaki en büyük Portekizce kitap koleksiyonuna sahip olan bu güzel kütüphane, Brezilya’nın baş kenti Rio de Janeiro‘da yer alıyor.
Portekizli Mimar Rafael da Silva e Castro tarafından 1800’lü yılların sonlarında inşa edilen kütüphane Gotik Rönesans stilin özelliklerini taşıyor.
#14. Kanada Parlamento Kütüphanesi :
Ottawa şehrinde yer alan ve 1876’da kapılarını açan kütüphane Kanada’nın sembol yapıları arasında yer alıyor.
Kanadalı mimarlar Thomas Fuller ve Chilion Jones’un imzasını taşıyan kütüphanenin tasarımında British Museum‘un okuma odasından esinleniliyor.
Gitmeden Önce;
Dünyanın En Güzel Kütüphaneleri yazısını beğendiyseniz,
Dünya Üzerindeki En Eşsiz, En Güzel Kitapçılar Listesi başlıklı gönderiye,
ya da İlginç Mekanlar bölümüne göz atmak isteyebilirsiniz.