Plastik Kapak Mozaik Tablolar
İnsanın içinde yaratıcılık ve yetenek olduktan sonra malzeme bahane, ortaya çıkan her şey şahane! Bugün de bu slogan eşliğinde plastik şişe kapakları ile yapılan harika mozaik tablolar paylaşmak istiyorum sizlerle.
Plastik Şişe Kapakları İle Sanat
Aslında hemen hemen her türlü malzemeden dekoratif ya da sanatsal objeler ortaya çıkarmak mümkün.
Kahveyle sulu boya tablo yapanlar, eski gazete kağıtlarından ya da lego parçalarından heykeller yaratanlar, kürdandan resmen mini şehirler inşa edenler, hatta (fikren pek hoşuma gitmese de) çiğnenmiş sakızdan dahi inanılmaz şeyler yapanlar gördük.
Plastik şişe kapakları ile neden bir şeyler yapılamasın? Hem, plastiğin yıllara meydan okuyan yapısı ortaya çıkan yaratıcı çalışmaların da uzun ömürlü olmasını sağlıyor.
Maksat Biraz da Farkındalık Yaratmak
Mozaik tablolarda özellikle bazı sanatçıların plastik şişe kapakları tercih etmesinin sebebi atık azaltımı ve geri dönüşüm konularına dikkat çekmek ve çevre bilincini arttırmak.
Amerikalı Sanatçı Denise Hughes The University of North Carolina önderliğinde, kampüslerdeki atık üretimini azaltmak için düzenlenen bir dizi çevre etkinliğine katılmış ve plastik şişe kapakları ile yaptığı eserlerini bu amaçla sergilemiş örneğin.
Okul Projeleri
Okullarda öğrencilerle beraber de yapılıyor böyle projeler. Hem plastiğin çevreye olan zararını ve geri dönüşümü öğreniyorlar, hem de eğleniyor ve el becerilerini geliştiriyorlar.
Mozaik Kaplama Ev
Rusya’nın Sibirya bölgesinde yaşayan Olga Kostina evinin dışını 30.000 adetten fazla plastik şişe kapağıyla kaplamış.
İşi biraz abartmış olabilir ama yine plastiğin doğaya ne kadar kafa tutan ne kadar dayanıklı bir materyal olduğunu düşünürsek, belki de fena fikir değildir.
Mary Ellen Croteau
Hırvat sanatçı Mary Ellen Croteau ise yine plastik şişe kapakları kullanarak hem kendi hem de arkadaşının portresini yapmış. Ortaya şapka çıkarılacak bir iş çıkmış hakikaten.
Sanatçı ayrıca yine plastik şişe kapakları ile göz şeklinde mozaik tablolar yaratıyor. Detaylar inanılmaz…
Croteau başarılı manzara uygulamaları da yapıyor.
Bahçe ve Balkon Uygulamaları
Biraz daha basitleştirilmiş versiyonlarını kendimiz de deneyebiliriz. Özellikle bahçe ya da balkon duvarlarımızda deneyebilir, bunu bir kendin yap projesine dönüştürebiliriz. Ben aşağıdaki bu iki modeli denemek isterim mesela.
Çiçek boyunuzdan büyük olursa bahçenizi canlandıramama, renklendirememe ihtimali olabilir mi? Bence olamaz.
Kamusal alana da taşınabiliyor bu çalışmalar. Yine halkı geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmek adına hayata geçirilmiş örnekleri var.
Bizim gibi beton yığınlarının arasında kalanlar için görsel açıdan da iyi olur bana kalırsa. Azıcık gözümüz gönlümüz açılır belki.
Bu yazıyı beğendiyseniz Yaratıcı Sanat bölümüne göz atmak isteyebilirsiniz.