Sürdürülebilirlik Nedir?
Son zamanlarda sürdürülebilirlik kelimesini her ne kadar siyasi partilerin ekonomik söylemlerinde ya da iş dünyasıyla ilintili haberlerde sık sık duyuyor olsak da, sürdürülebilirlik aslen çevreyle alakalı bir kavramdır.
En basit anlamıyla, insanoğlunun bugünkü ihtiyaçlarını karşılayıp gelişirken, gelecek nesillerin de kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme yetisini riske atmamasıdır.
Sürdürülebilirlik Neden Önemli?
Sürdürülebilirlik ekosistemi bozmadan ve çevreyi kirletmeden, doğal kaynakları sorumlu bir şekilde kullanma prensibine dayanır.
Çünkü insanoğlu neslini devam ettirmek istiyorsa kendinden sonra geleceklere, torunlarına, torunlarının çocuklarına, ihtiyaçlarını karşılayıp yaşamlarını sürdürebilecekleri bir dünya bırakmaya borçludur.
Fakat ürettiğimiz çöp miktarı, tüketim alışkanlıklarımız, kaynakları geri dönüştürme konusundaki yetersizliğimiz, hava, su ve toprağı kirletme hızımız göz önüne alındığında bu günkü koşulları dahi bırakabilmemiz fazla iyimser bir tablodur.
Gelişim Neden Şart?
Sürdürülebilirlik aslen doğa ve doğal kaynaklarla ilgili dedik ama elbette ki ekonomik, alt yapısal, sosyal ve hukuki boyutları da var.
Öncelikle dünya kaynaklarının sınırlı olduğunu kabul etmek lazım. Bir iyileştirme hedeflemek lazım.
Çünkü mevcut düzenin düzgün işlediğini söylemek mümkün değil.
Ülkeler arasında, ülkelerin kendi içinde, kaynak dağılımında çok ciddi eşitsizlikler söz konusu.
Kimi insanlar temiz su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlara dahi erişemezken kimileri lüks içinde yüzüyor.
Kimi ülkeler ham madde ihtiyaçlarının çoğunu geri dönüştürerek karşılarken kimi ülkeler dünyayı sistematik olarak kirletiyor, kaynaklarını sömürüyor.
Az sayıda ülke iyi bir sağlık, eğitim ve emeklilik sistemine sahipken, bazı ülkeler vatandaşlarına insani yaşam koşulları dahi sağlayamıyor.
Uzun lafın kısası dünyaya biraz denge gerekiyor. Tek başına bir ülkeyi ya da bir coğrafyayı geliştirmek pek de bir anlam ifade etmiyor.
Dünyayı bütünüyle ve çok boyutlu olarak düşünmek gerekiyor.
Bireysel Farkındalık
Çevre konusunda bireysel olarak yapabileceklerinizi asla küçümsemeyin. Dünyayı ben mi kurtaracağım demeyin, başkasının kurtarmasını da beklemeyin!
Bireysel bilinç, toplumsal bilince, toplumsal bilinç daha iyi çevre yasalarına, daha büyük geri dönüşüm yatırımlarına, daha sorumlu üretime dönüşebilir.
Çevreyi Korumak İçin Yapabileceğimiz Basit Şeyler büyük fark yaratabilir.
Kaynaklar: Globalfootprints, McGill
Bu yazıyı beğendiyseniz Çevre bölümüne göz atmak isteyebilirsiniz.