20. Yüzyıla Damgasını Vuran Tasarımcılar
Sanırım tasarım ve dekorasyon konularına biraz ilginiz varsa Charles ve Ray Eames‘in adını zaten duymuşsunuzdur.
Peki dekorasyon sitelerinde ve dergilerde, 1950 ve 60‘lı yıllarda tasarlanmalarına rağmen neredeyse hala her gün boy gösteren o harika mobilyaların hangileri onlara ait biliyor musunuz?
Charles ve Ray Eames Kimdir?
Charles 1907 yılında Missouri‘de doğdu. Bir süre Washington Üniversitesinde mimarlık okudu ama kendi firmasını kurmak için 2. sınıfta okuldan ayrıldı.
Üniversite aşkı Catherine Woermann‘la evlendi ve Lucia adını verdikleri bir kız çocukları oldu.
Bu noktadan sonra Charles’ın hayatı, baba-oğul başarılı Fin mimarlar Eliel ve Eero Saarinen‘le tanışmasıyla dramatik şekilde değişti.
Öncelikle Saarinenler onu eğitimini Michigan’daki Cranbrook Sanat Akademisinde tamamlaması için ikna etti. Charles ile Ray‘in yolları da işte burada kesişti.
Ayrıca imza malzemelerinden biri olan plywood yani kontrplak kullanmaya başlaması da yine Saarinenler ile çalıştığı döneme denk geldi.
Hatta eşsiz bir şekilde kullanabildikleri bu malzeme ve ona verebildikleri kusursuz kıvrımlar sayesinde Eero ile birlikte Modern Sanatlar Müzesinin açtığı yarışmada 2 ödül birden kazandılar.
Ray ise 1912 yılında Sacramento‘da doğdu. Cranbrook’a gitmeden önce New York‘ta Alman asıllı ünlü ressam Hans Hofmann‘ın yanında eğitim gördü.
1941 yılında evlenen Charles ve Ray kendi ofislerini kurmak üzere Los Angeles‘a taşındı fakat araya 2. dünya savaşı girdi.
Bu dönemde de boş durmayan Eamesler ordu için kontrplaktan atel ve sedye ürettiler. Ayrıca planör uçakların gövdelerini geliştirmek için yapılan çalışmalara katıldılar.
Kaynak: Eames Official, BBC
Banliyö Yaşamı
2. Dünya Savaşının ardından Amerika’da aile yaşamı daha çok banliyölere taşındı.
Evler büyüdü, misafir ağırlamak daha önemli bir hale geldi ve elinde en azından belirli lükslere harcama yapabilecek kadar parası olan geniş bir orta sınıf ortaya çıktı.
Charles, insanların neye ihtiyacı olduğunu çok iyi gözlemledi. Güzel gözüken ama bir o kadar da fonksiyonel ve rahat, pahalı gözüken ama bir o kadar da alınabilir tasarımlar yarattı.
Kontrplak, metal, fiber… Kullanılan malzemeler çeşitlendi, hatlar sadeleşti, köşeler yuvarlandı ve görüntü modernleşti.
Bu sayede Eamesler, sanatçılardan tutun genç iş adamlarına, ev hanımlarına kadar herkesi mobilyalarına çekmeyi başardı.
Her ne kadar yaşadıkları dönemde Ray‘in tasarımlardaki yeri göz ardı edilmiş olsa da Charles her zaman bunun bir takım işi olduğunu, Ray’in estetik ve renk konularındaki bilgisi olmasa tasarımların asla bu noktaya gelemeyeceğini belirtti. Ben ne yaparsam Ray onu benden daha iyi yapabilir dedi.
Charles ve Ray Eames, sanatçı, tasarımcı, mimar, film yapımcısı, mobilyacı, onlara ne derseniz deyin, ölümlerinin 30-40 yıl ardından dahi konuşulan iki efsane isim haline işte böyle geldi.
Zamansız Parçalar
Gelin 20. yüzyıla damgasını vuran Amerikalı Charles ve Ray Eames çiftinin modern mobilyanın tanımını değiştiren, efsanevi tasarımlarına beraber göz atalım.
#1. Eames Molded Plywood Lounge Chair (1946)
#2. Eames Molded Plywood Coffee Table CTW (1946)
#3. Eames La Chaise (1948)
#4. Eames House Bird (1950)
#5. Eames Molded Shell Chair (1950)
#6. Eames Molded Plastic Rocker – RAR (1950)
#7. Eames Hang It All (1953)
#8. Eames Lounge & Ottoman (1956)
#9. Eames Walnut Stool (1960)
Bu yazıyı beğendiyseniz Tasarım bölümüne göz atmak isteyebilirsiniz.